Hervind je energie bij stress en vermoeidheid
Tijdens drukte en crises kan het gebeuren dat je energie opraakt. Je put uit lege bronnen en pleegt roofbouw. Dit is een signaal dat aangeeft dat het belangrijk is te gaan kijken naar wat nodig is om meer stabiliteit en focus te ontwikkelen, zodat je je opnieuw vitaal gaat voelen.
De werkplek is uitdagend. Niet alleen meer doen in minder tijd, ook onderlinge relaties geven soms onrust. Juist in periodes waarin het niet zo lekker loopt, komen soms oude gevoelens van bedreiging of verdriet naar boven. We komen op scherp te staan, nemen afstand, isoleren onszelf en raken alert op onze eigen tekortkomingen en die van anderen. Perfectionisme en controle versterken zich.
Het is niet altijd nodig afscheid te nemen van moeilijke omstandigheden en het geluk elders te zoeken. Juist op de werkplek zelf kun je soms tot verandering komen, zodat je verder kunt. Niet altijd, maar vaak wel. In mijn praktijk komen deze onderwerpen vaak op tafel.
Wat zijn dan dingen die je kunt doen om je situatie ten positieve te keren? Ik denk aan de volgende:
- Denk na over je basis, je leefstijl en hoe je je basis weer kracht kunt geven. Hier gaat het om zelfzorg in de zin van beweging, voeding, tijd nemen om jezelf ook spiritueel of intellectueel te voeden. Dit vraagt vaak om een doorbreking van gewoontes.
- Ga na hoe je je relaties op de werkplek kunt verbeteren. Wat vraagt het om de eventuele stagnatie te doorbreken en kun je kleine en overzichtelijke stappen bedenken om meer oplossend te werk te gaan, met het oog op je welzijn en dat van anderen. Dit vraagt een houding van openheid en onderzoek. Je kunt jezelf meer ondersteunen met een rustige professionele houding in plaats van terugtrekking of indirecte communicatie. Maar wel met grenzen voor wat voor jou aanvaardbaar en goed is.
- Blijf gericht op doelen en praktische stappen. Wat is er werkelijk te doen om tot resultaat te komen. Mocht er verwarring zijn, maak dit helder.
- Over helderheid gesproken: bespreek wat verwachtingen zijn naar jou toe en van jou naar de ander. Maak afspraken expliciet en blijf niet hangen in gedachten over hoe het eigenlijk zou moeten zijn of dat die ander het toch wel zou moeten begrijpen. Een overzichtelijk perspectief maakt iedereen blij.
- Bedenk dat veel van onze gedachten reflexmatig zijn en dat we zo niet altijd op de situatie van nu reageren. Veel prikkels maken emoties en gedachten (van vroeger) wakker die de situatie verder inkleuren en bedreigend maken. Dit alles om te voorkomen dat je pijnlijke situaties zult ervaren. Het is je bescherming. Je bescherming kan soms zo sterk zijn dat je alleen nog vanuit patroon kunt handelen. Dit kan anders.
- Mediteer en zoek de stilte op. De rust die daaruit voortkomt voel je je meer gefocust en meer bij jezelf. Dat helpt je om positie in te nemen en stevig te voelen. Vanuit die positie zie je beter wat nodig is. Dit kun je dan ook met meer gemak communiceren.
- Wees niet in eerste instantie gericht op erkenning. Het streven naar erkenning en waardering zet ons klem. Wanneer erkenning en waardering niet per definitie hoeven te worden nagestreefd, geeft dat vrijheid. Dan is waardering een onverwacht cadeautje, en geen doel op zich.
Verdere inspiratie: lees Compassion Focused Therapy – Paul Gilbert